Wednesday, December 23, 2015

367 Akikah

0
Alhamdulillah. Selesai kenduri akikah untuk Zulaikha. Walaupon sedikit lambat sebab banyak sangat kekangan, akhirnya selesai pada 12.12.2015. Ibu & ayah dia konon2 nak kawen 12.12.12 tapi tak kesampaian, 12.12.15 kenduri akikah pon boleyy! Haha. 

Wednesday, October 14, 2015

366: Having mini me around

0
Ni la namanya, setahun hanya sekali. Merayakan hari yang mulia ini! 🎼🎢🎧🎀



We are blessed with mini us, Alwani Nur Zulaikha. Alhamdulillah.



Sunday, April 6, 2014

...after so many years of the laugh and tears.

0
Alhamdulillah..




Assalamualaikum w.b.t.

Dah setahun lebih blog ni bersawang. Macam-macam perkara dah berlaku dalam hidup ni. Tenggiling pon dah pandai berjalan, dulu tahu bergolek je. Kura-kura pon dah menang lumba lari 735kali. Now, here I am, again. Blogging. 

Alhamudlillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Lebih 2 tahun bertunang, akhirnya aku dan pasangan telah selamat diijab qabulkan pada 24 Mac 2014. Countless rants, tears, merajuk series and all, I am now his wife. Alhamdulillah, syukur kepada Allah yang telah menetapkan hati ini untuk bersabar. Terima kasih kepada Abah & Mak yg sentiasa sabar dan faham karenah anak bongsu nan seorang.Terima kasih kepada adik beradik yang banyak menolong dan mendengar. Terima kasih kepada kawan-kawan baik yang sentiasa ada pinjamkan bahu dan katil untuk aku menadah air mata.

Lebih 7 tahun kami menyulam dan merungkai lepastu menyulam balik kasih sayang..

Lebih 6 tahun bejauhan beribu kilometer.

..dan sekarang lepas kahwin pon masih berjauhan beribu kilometer.





Semoga Allah membantu kami sepanjang kami melayari bahtera rumah tangga ini.

Semoga Allah memberkati perkahwinan ini.

..dan semoga Allah sentiasa bersama-sama kami untuk mengharungi cabaran berumah tangga.




Aku mengharapkan sebuah perkahwinan yang normal. Dapat tinggal bersama-sama keluarga tercinta. Mungkin, belom masanya. Allah tahu apa yang terbaik untuk kami.






Masa memang mencemburui aku. Apatah lagi waktu tidur aku. Harap kerajinan untuk update perkara-perkara baru akan menjadi kenyataan lepas ni. Kalo TERmalas, maafkan daku. Mungkin sekali sekala akan TERgolek jugak aku disini melayan nafsu. Now, it's your turn tenggiling. Kembalilah bergolek disini. :)



p/s: Picture credit OP :)

Sunday, January 13, 2013

rant #1

2
2013;

school just started. i'm half jobless (i went to school but not for a permanent place, say it just for few weeks). to know that i'll be in this field for more than 30yrs from now, that scares me. A LOT! past week was tiring. i'm going to rant about my coming job, now.






i was appointed (sounds serious, no?) to teach Science (Yr 5 & Yr 3) and Maths (Yr 2 & Yr 3). Science Yr 5 will b not a prob since been on practicum for 7 months, that would be on my fingertip *KONON*. and the REAL prob is when i need to teach Maths and collect all the evident from the pupils. FIRST, maths hoi! memang la maths sekolah rendah A, but to teach maths i think i need to refer to the experts. As for Yr 1 - 3, i need to get what the fish! is KSSR! all i know it'll just be another burden to the teachers and by far, most of the teachers said "alah, tutup mata je lah! kalau bg rendah nanti kita yg kena bersoal jawab". Untuk kelas yang depan-depan tu boleh la nak beria-ia collect all the evident and all. Kalau dah kelas corot ni, we need to focus on them. ada yang masih cuba mengenal ABC dan 123. Some said, just make them copy the answer on the board b'cos there's not so much time to wait for them to understand and get the answer. boleh je nak buat macam tu, tapi sampai hati ke nak tengok anak-anak ni tak pandai membaca? T____T This completely skipped my mind. I've googled few things just to find out the best way to teach Maths for them. I gathered some ideas but I still have to think on how to adapt to the classroom. *sigh* I'm screwed! 



it's not that the new curriculum is not practical, i/we must find how to make it as students & teachers' friendly. if any of us can find the best way to adapt with the new curriculum, mind to share with me? i know i'm dead pathetic but i'm no psychic either. Please please pleaseeee i'm begging youuuuuu!




there's still a lot to rant. lets keep it to self. wait till the mind blown. i'm such a bummer FULLSTOP

Monday, December 17, 2012

untuk awak tahu

0

Friday, August 10, 2012

Pertama dan mungkin PERakhir.

1
Phewww!



My previous update was on Dec 17, 2011. Hari ni dah 10 August 2012!! Sooooo.. kira sendiri la berapa lama dah tak bertulis blog ni. Blog pon dan mintak cerai.


I am having and living my life to the fullest! (minus time on facebook & twitter). Everything was fine and am happy with what I have today, Alhamdulillah :)


So, sementara tunggu pukul 1 untuk kejut orang tu untuk bersahur (sepatutnya tengah kerjakan data analysis untuk research), lets catch up what I have been thru. :')


I am in my FINAL YEAR!! err.. WE ARE!! Jyeahh! After years of suffering, I will wrap everything in November, InsyaAllah. Doa2kan bersama.


We are almost 1 year engaged! (hahaha sangat lama, tapi demi masa depan kita bersama *eceh!*) Kepentingan sekarang adalah untuk habis final year. Both makhluk masuk air ni sedang BERfinal year yang sangat serabut.

Hopefully this will be our 'final year' being apart after 5 years. Ohh he'll be back in September!! (balik cuti je la. Veeerangan sangat nak balik for good) Macam biasa, saya adalah makhluk terpaling gagah menunggu disini. Saya tak pernah mintak apa-apa hadiah atau ganjaran istimewa setiap kali kepulangannya melainkan berdoa & mintak dia sampai dengan selamat. Always. Money can't buy me. Harapan yang selalu saya impikan ialah kami sama-sama membina hidup dari bawah. Hadiah mahal-mahal, tak penting asalkan dia sentiasa ada :)

Err... life lain? Sangat tak best *bold ni menandakan penekanan melampau* sampai nak buat karangan 2 baris pon kene fikir berhari-hari. Done with intership and all. Sekarang ni, bangun tido - pegi lab - main game (instead of siapkan semua kerja Action Research) - balik - makan - tido. Lemak tumbuh melata. Jangan risau. Sekarang kan ada promosi " diet tanpa berlapar " keh keh.


Blog terabai ni hangpa salahkan 140 aksara. Kat sana ada berjuta2 aksara saya, walaupon dah tulis jelas dan nyata jelita kat situ 140 aksara je. Memang jenis manusia yang tak faham bahasa ni Y(^_^)Y


Sejak dah menjadi seorang dewasa tulis blog dah macam YB. Dah tak cooooooool dah. Booo!

Patutnya nak tulis ni sehari sebelum raya, tapi tak sampai hati pulak. Nampak hitler sangat di situ.

Salam Ramadhan ppl! :)

p/s : nak start blog bila dah start final year konon. Pehh! Pentipuuuu!!

Saturday, December 17, 2011

Alhamdulillah :)

4
15 hari lagi, 2011 bakal meninggalkan kita. Syukur Alhamdulillah, sepanjang 2011 dah banyak perkara pahit manis yang dah aku dapat rasa. Banyak perkara yang tak disangka-sangka dah berlaku tahun ni dan aku sangat bersyukur dengan perkara yang dah berlaku. Banyak perkara yang aku dah belajar dan aku berjaya tempuhi dugaan-dugaan yang datang bertimpa-timpa dengan perasaan dan luahan yang macam-macam terutamanya di twitter. *yawn (penulisan spm)

so, finally i am someone's fiance!! syukur alhamdulillah :')

Tak pernah terfikir this not-so-little-girl will be someone's fiance at this young age. Muda lagi uolss. Muda? bluwekk! 23 is not that 'muda' lah!.


okay okay. sebenarnya, perkara ni berlaku dengan sangat cepat. peluang dah datang macam tenggiling bergolek, janganlah nak di sia-siakan kata orang. at first, tak pernah terfikir yang family aku akan approve aku nak bertunang secepat ni. heh. anak bongsu will always treated as a little girl. ingatkan terpaksa tambah lagi tahun2 bercinta (the word 'couple' seems not appropriate to use here). tanpa arah tujuan macam orang dewasa tu hewhewhew *puke.

With His blessing, we finally engaged :)

Tak terluah dah perasaan gembira nak cakap camana. suka kaw kaw weh! *orang gatal memang camni

dia baik, keluarga dia baik. semua baik-baik so I am the happiest and luckiest person on the earth(kot)! Dia tak pernah nak berbangga2 dan bercerita lebih-lebih tentang diri dia dan keluarga (tapi kalau bab macho, memang dia la selalu nak bangga diri tak nak kalah!).Syukur jugak sebab family dia dah treat aku dah macam anak sendiri *teary eyed :')

5 years and still counting. Jangan tanya pasal kawin kerana hakikatnya memang lah tak tahu bila lagi nak kawin. Seperti kata mak bapak yang menanggung hidup ni, biar la masing-masing bina kerjaya dulu :)


Thanks for the trip, soon-to-be-my-family. Thanks for everything. I owe them the world. Syukur kepada Allah kerana telah kenalkan aku pada sebuah keluarga yang sangat baik :')

7hours+ -__-"

Upon arriving at the airport with still pemalu sisters.


Hot air balloon!!



okay, dah tak malu! adik2 suka main stick run. stick run like forever!

harap2 anak2 mak nanti jangan la ingat mak gemok. ni sebab baju semata2

adik main stick run yg anti wasabi -__-" dah tak malu

Hasil tangkapan semeja.


1 happy family plus me plus colourful ninjas.

Makcik2 yang very nak tahu why wearing hijab. Makcik susah jugak nak paham english. plus mama plus me :)



 
Anak2 mak kalau baca ni nanti, anggap la tak nampak bapak berperangai macam ni


Cuba teka dalam gamba ade berapa orang?

dalam kereta seat rendah -__-"

Adalah terlalu ramai makhluk sampai mood pon sesat dalam tu


Ehhh!! Tetiba dah sampai Paris? *bila dah sejuk, kecantikan diabaikan. eh, cantik ke? bwahahaha

Before departure. sob :(

 


Thanks for the best hospitality. and heater tu banyak jasanya :)





jap. cari gamba tunang jap. lupe dah letak mana. anak2 mak sabar ye. blog awal 2000 memang camni.
-


-


-


-


-


-


3 September 2011 :) *muka mintak penampar di hari pertunangan. ops terkasar pulak bahasa mak.


seronokkk wa ada keluarga baru. boleh anggap percutian ni sebagai dulang hantaran ke 9 majlis tunang hari tu kot. ke nak anggap dulang hantaran perkahwinan ni? Hewhewhew *mintak penampar lagi sekali


dah malas. tahun depan pulak lah update lagi (kot). #okbai


p/s: rahsia senyum tak pernah nak nampak gigi: alignment gigi lari banyak. gigi macam highway bertingkat, anda macam mana?

Saturday, December 10, 2011

here and now

1
It has been a while pheeww!






This year will gonna end very soon and Alhamudulillah I've learn so much that I could not even count. :')


 There are lotsa thing I wish to share. and if Allah wills, I'll try my best :)





p/s: Over the years, we went through thick and thin and enjoyed every minute of it. Semoga jodoh kami dipermudahkan :)



Friday, October 28, 2011

Ohh boy!

1
I had a crush with him.








Unfortunately, we cannot afford to go against the fate






I hope he'll find someone better than me someday :'(







Thaufieeeeeeee!








 tapi tibe-tibe, he seems he's already found someone. gataiiiiiii ha!


Amboiiiiiiii tak boleh tengok pompuan dahi licin sikit ye?




okay okay. wait for my daughter ye Thaufieee. Bwehehehe


Anak you hensem lah mommy! :~)


p/s: credit photo from mommy Thaufiee

Thursday, October 27, 2011

dah 10 tahun

1
the last time i check, i've almost loosing my sense of humor. most of the entries recently most likely telling that "you're getting old, zatie! kill kill die die!" okay okay, well, am really conscious about the situation. sooooooooo i've been waiting for my fairy-god-sugardaddy to save me. anyone?


Pada suatu hari yang malas, Hepp! Hari mane? tiap-tiap hari pon memang you malas ape? *pangg! Yelah, memang hari-hari malas -___-" hari semalam memang superduper malas, so saya cuba cari kerajinan sikit yang masih ada dalam diri untuk terus bergerak sedikit demi sedikit. kalau ikut tahap kemalasan, nak buka mata sendiri pon perlu mintak bantuan orang sekeliling. macam tu lah tahap kemalasan peringkat 7/10. baru tujuh, kalau 10/10 tak boleh lah nak imagine camane kemalasan tu ntah-ntah nak bernafas pon malas.

plot seterusnya. disebabkan tengah mencari keazaman untuk rajin, habis semua rak diselongkar. nasib tak jumpe anak gajah bersarang *berapa lama punye buku ntah yang banyak sangat ni*. Tibe-tibe terserempak dengan sekumpulan buku dan kertas-kertas lama. dannnnnn....!!

puhhhh sikit atas buku-buku, buang habuk..




ni lah hasilnya, tak sangka dulu saya seorang yang tegar untuk belajar semua ni. 10 years ago i was someone who really into language. sekarang? KOSONG.








not bad eh? handwritting seorang gadis comel 13 tahun memang macam ni. ^___^

over the years, semua ni macam makin dilupakan. azman sensei pon dah further study kat jepun bring along his family (that makes us loosing 2 sensei in a time), so mood nak belajar pon makin hilang. a year later, baru ada sensei baru ganti isi kekosongan. Tapi waktu tu sebab dah banyak sangat tertinggal, mood nak belajar pon dah hilang. sensei pulak macam reti-reti je yang kitorang semua dah hilang minat, tiap2 kali kelas nihongo masuk language lab tengok anime. *agagagagaga pemalas dari dulu rupenye*




tapi, alhamdulillah, belajar ni dapat jugaklah hasil. dapat sekeping sijil kelulusan nihongo pon dah cukup. nanti boleh la show off kat anak-anak *ehem anak-anak tu kata ganda uolss* mak pon pandai jugak oii dulu (dulu je la).



semalam borak dengan mr fiance *eceh! macam borak dekat-dekat je* he asked me to read a little bit from what have i learn. memang harommmm la tak baca. maluuww i uolsss. kang silap dapat malu setempek. iolss ni dah la control manja depan fiance. tapi macho tetap macho. since we've been together, as long as i can remember tak pernah rasanya saya yang macho menunjukkan bakat berbahasa dengan bahasa lain. kalau mr. fiance buka mulut nak cakap jepun sikit pon, saya selaku aweks pada masa itu akan segera menghapuskan niat dia berkata-kata. heh! dia pon sama, ingat suka saya beringgeris? ohh memang mencari nahas. oleh itu, kami sememangnya pencinta bahasa ibunda. #tepukbahu






other than not pursuing in music, this is one thing that i regret. kalau dulu belajar rajin-rajin, i might continue with language. seronok belajar bahasa sebenarnya, banyak yang kita dapat manfaatkan. that 5 years had taught me so much. anak-anak mak nanti jangan ikut perangai mak pulak -___-"


kalau dulu i enjoy doing music and language rather than being in the lab, now it totally rotate 180 degree.  it doesn't mean that am no more into it but somehow i don't know where to start, where i can find the enjoyment that i've had in that 5 years. saya bersyukur saya dapat merasai pengalaman yang belum tentu dapat saya cari lagi selepas ni. *see, told ya, i'm loosing my sense of humor* *doze off*


i've heard the news, azman sensei sakit. moga-moga fiza sensei tabah dengan ujian yang datang. happy birthday sensei :')


#okbai

---- diari aku memang bosan pon -----
 

♥ HEY HONEY ♥

♥ LOVE ONLINE ♥